donderdag 21 november 2019

Meer vrouwen economisch zelfstandig - wat zegt dat?

Het CBS heeft nieuws gepubliceerd dat vrouwen vaker zelfstandig zijn, in economische zin dan. is het werkelijk nodig dat dit groot nieuws is? Mannen en vrouwen zijn toch gelijk aan elkaar - ook in de economie? Dat valt wel mee. Hetzelfde CBS laat namelijk zien dat vrouwen op gebied van inkomen flink achterlopen op mannen. Waar volgens Statline mannen gemiddeld 40.000 euro/jaar verdienen blijven vrouwen vaak achter met 24.000 euro. De oorzaak zit erin dat vrouwen vaker deeltijd werken en dan tegen een lager uurloon. Dat gaat over alle werkenden heen maar het geeft je toch wel te denken. Zit 't hem dan in dat vrouwen minder goed kunnen onderhandelen over het inkomen? Er zit een structureel verschil in de manier waarop vrouwen met het onderhandelen over het salaris omgaan en mannen. Maar dat verschil is ook te vinden aan de basis. Vrouwen worden op een andere manier bekeken.
En gaat een wettelijke verplichting om mannen en vrouwen gelijk te belonen helpen? Ik denk het niet. Jazeker, op papier wel. Er mag nu al geen onderscheid worden gemaakt op basis van geslacht. Het resultaat is zichtbaar, en goed ook! Er is gewoonweg een verschil.
Zou het rechtvaardiger zijn als vrouwen gewoon hetzelfde krijgen als mannen? Bij ons bedrijf worden zowel mannen als vrouwen betaald op basis van het resultaat. En dat zijn weer harde cijfers van de omzet. En wat zie je hier? Vrouwen doen het relatief goed. Dat is gaaf. Er is geen onderhandeling nodig, iedereen krijgt een berekend percentage van het resultaat en je ziet dat vrouwen blijkbaar goed zijn in het overbrengen van informatie en coaching. Dat is namelijk een groot deel van waar we in ons bedrijf mee werken. Daarmee groeien we. En zowel mannen als vrouwen zijn hier goed in. Schitterend dat we op die manier een verschil kunnen maken. Zowel voor mannen - als voor vrouwen. We zien ze gewoon beide graag komen bij onze verdere expansie!

Geen opmerkingen: