donderdag 9 juli 2009

Duurzaam voedsel - en voedingsWAARDE?

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een nota Duurzaam Voedsel gemaakt. In deze notitie wordt uitgebreid ingegaan op economische en culturele aspecten van de voedselproductie, in Nederland, Europa en in de wereld. Ook geeft deze aandacht aan mogelijkheden om deze productie duurzaam te maken: vraag in evenwicht met een aanbod; niet alleen in Nederland maar op wereldwijde schaal. En het constateert dat hier veel voedingsstoffen weglekken doordat er veel voeding wordt weggegooid. Ergo: stoffen worden uit de grond opgenomen maar komen niet in de voedselketen terecht, waardoor verlies optreedt. En de voedingsstoffen zijn in de westerse wereld al te weinig voor veel mensen! Het rapport kijkt in de aanbevelingen overigens niet naar mogelijkheden om de voedingswaarden die op natuurlijke manier (verbouwen van gewassen) de laatste jaren teruglopen weer omhoog te brengen. Een gemiste kans voor het rapport, maar in de toekomst ook een economische en serieuze kans voor leveranciers van aanvullende producten.

Geen opmerkingen: