dinsdag 2 oktober 2018

Heb je nagedacht over jouw toekomst? Enkele tips!

Wellicht een open vraag maar het is een belangrijke. Hoe ziet jouw toekomst eruit en wat doe je zelf actief om deze naar jouw hand te zetten? Is alles geregeld zoals je zou willen? Hoe gaat jouw oudedag eruit zien? Wat gebeurt er als je onverwacht ziek wordt, een ongeluk krijgt, of je zonder werk komt te zitten?
Veel mensen denken dat ze dit goed hebben geregeld. In theorie kan dat kloppen maar de praktijk wijst gemakkelijk anders uit. 'De systemen': pensioen, uitkeringen en voorzieningen, werken niet zoals je wellicht zou verwachten en ook verzekeringen kennen clausules waardoor ze niet hoeven uit te keren, of in ieder geval: niet direct. Vooral ZZP-ers en DGA's moeten hiermee rekening houden: het kan gemakkelijk zijn dat ze enkele maanden moeten wachten voordat ze hun geld krijgen waarmee ze hun (verzekerde inkomen) daadwerkelijk terugzien. Vaak is dat een zure appel om op dat moment doorheen te bijten. Ik vind een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers daarom ook niet juist, deze mensen hebben gekozen voor hun eigen risico's en maken op basis hiervan een inschatting. Ik kan me voorstellen dat een socialistische partij dit voorstelt, maar een werkgeversorganisatie is volgens mij in deze discussie geen partij.
Ook voor werknemers geldt dat hun vaste baan snel kan eindigen. Zeker als je boven de 50 jaar bent betekent dit dat je langer moet werken om een nieuwe baan te vinden. En in die tijd kun je ook zelf ondernemen!

Doel

Heb je het doel waarvoor je werkt? Wat wil je in jouw leven bereiken? Hoe wil je leven? Waar wil je wonen? Sporten? Reizen? Maatschappelijk inzetten? Dat is belangrijk om te weten! Schrijf dat op.

Sterke kanten

In jouw baan heb je wellicht dingen gedaan die je leuk vond - maar zijn dat ook de punten waar je goed in bent? Analyseer jouw sterke punten en als die tot andere activiteiten gaan leiden dan je in de baan al deed, dan is het goed je ook in die richting te oriƫnteren. Daar word je gelukkiger van. Wees niet bang als dit je meer vrijheid gaat geven! Gebruik deze kans zeker om jouw sterke punten te versterken.

Praat met anderen

Ga zeker ook met andere mensen praten als je vraagtekens hebt over de richting waarin je wilt gaan. Bekenden, of mensen die in het 'nieuwe' vakgebied. Vraag ze over de mogelijkheden en hoe ze over jouw sterke punten kijken.



Geen opmerkingen: