Waarom worden vrouwen vaak achtergesteld bekeken in de economie? Aanleiding was het interessante artikel over een succesvolle vrouwelijke ondernemer die in een typische mannenwereld, van de metaalindustrie en wel het bouwen van containers. Zij maakt onder meer melding van neerbuigende houdingen van leveranciers en dienstverleners, die haar technisch- en zakelijk inzicht onderschatten en vragen hun aanbod of diensten maar door een collega te laten beoordelen. Volgens het CBS verdienen mannen nog altijd aanzienlijk meer dan vrouwen. Hier zit ook een vertekening in doordat vrouwen vaak voor een lager uurloon werken of minder gekwalificeerde functies. Of gewoonweg, doordat ze vaker in deeltijd werken. Daarnaast spelen factoren als loopbaan onderbreking door gezinsuitbreiding en verschil in gezondheid tussen mannen en vrouwen blijkbaar een rol.
Die cijfers laten wel zien, dat vrouwen het vaak met minder moeten doen dan mannen in een vergelijkbare functie. Is dat terecht? Wil je dat? Steeds meer stemmen gaan op om de beloning niet afhankelijk te laten zijn van geslacht - en wettelijk mag dat al niet - maar hoe kun je dat vorm geven? Hoe kunnen vrouwen gelijke kansen krijgen vergeleken met mannen? Wellicht is het goed om te kijken naar het totale bedrijfsmodel. Moet een persoon/werkgever zeggenschap hebben over een salaris? Dat is immers de huidige trend, waarbij ook kan worden onderhandeld. Zijn mannen hier betere onderhandelaars?
Het kan interessant zijn op een andere manier naar inkomen te kijken. Op basis van zakelijke resultaten, berekend door een computer en compleet onafhankelijk van mensen, achtergronden en positie. Op die manier kunnen mannen en vrouwen gelijke bedragen verdienen zonder dat één van de twee moet betalen, en ligt er potentieel voor iedereen om méér te verdienen dan ze nu zouden kunnen doen. Helemaal op basis van de bewezen resultaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten