vrijdag 22 juni 2018

Nog eens: kansen voor vrouwen

Deze weken is het regelmatig in het nieuws: gelijke kansen en beloningen voor vrouwen. Blijkbaar is op dat gebied in Nederland (en België) nog voldoende te bereiken. Zelfs de koninginnen van België en Spanje spraken er afgelopen week nog over. En Marianne Zwagerman spant zich ook in voor het verkleinen van de 'gender gap'. Iets dat eigenlijk een non-issue moet zijn, aangezien discriminatie naar bijvoorbeeld geslacht in Nederland niet is toegestaan. Maar zoals op vele vlakken, is ook hier een soort van glijdende schaal te zien. In de praktijk blijken de kansen voor vrouwen en hun beloning niet gelijk op te gaan. Vrouwen blijken ongeveer 19% minder te verdienen dan mannen in een vergelijkbare functie. Daarvoor noemt dat artikel ook oorzaken, namelijk een lager basisloon voor de functies, onderbreking van de loopbaan voor de opvoeding van kinderen, meer deeltijdwerk, lagere inschaling... op zich niet echt verrassende zaken.
Ook het functieniveau is nog steeds 'een dingetje'. Vrouwen aan de top van grotere ondernemingen blijven relatief te weinig worden aangewezen, en de roep voor een verplichting tot benoemingen van vrouwen in directies wordt weer luider.

Beslissingen door anderen

Wat is een gemene deler bij de invulling van de beloningsstructuur? Er is iemand anders die over het inkomen gaat beslissen. Dan moet het inkomensverschil lager zijn als je gaat ondernemen als vrouw! Het CBS heeft uitgevogeld dat dit helemaal niet het geval is: vrouwen houden onder de streep 40% minder over dan mannen als ze als ZZP-er werken. Gedeeltelijk komt dat ook hier doordat vrouwen vaker actief zijn in cultuur of zorg waar de beloningen lager liggen dan techniek of bouw waar mannen eerder ondernemen. Opleiding of gewerkte tijd maken hier minder verschil uit.

Afhankelijk van inkomen man/partner

Dat maakt de situatie redelijk zorgelijk, omdat veel vrouwen geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van een inkomen van de partner. Gebeurt er iets, dan hebben ze snel een probleem. Het ideaal is dat vrouwen een eigen leven kunnen leiden, echter dit blijkt een utopie.

Oplossing?

Hoe lossen we dit probleem dan op? In salarissen ingrijpen gaat vrijwel zeker een lastige zaak worden - zeker op korte termijn. De geschiedenis toont dit aan. Dus dan wordt het ondernemen. Vrouwen kunnen dat zeker zeer verdienstelijk doen - zo tonen verschillende voorbeelden aan. Ook in sectoren waarin je het niet verwacht, zoals de metaalsector. Daar ligt het dus niet aan. Ik denk dat vrouwen zeker goede kansen hebben. Daarbij zijn enkele zaken van belang:
  • Ondernemen: niet afhankelijk (willen) zijn van richtlijnen en kaders die door anderen worden opgelegd
  • Buiten de gevestigde orde denken en doen: kijk om je heen naar mogelijkheden en verdienmodellen die niet direct voor de hand liggen. Door te pionieren kun je eigen zakelijke kansen vergroten. Kijk ook eens buiten de 'doos' die jouw opleiding en CV hebben gemaakt!
Uit ervaring weet ik dat vrouwen die aanpakken en met een frisse blik de wereld inkijken een inkomen kunnen opbouwen dat niet-traditioneel is. Dat zie ik ook steeds tijdens onze 'Ondernemen op Hakken' sessies, waar vrouwen hun ervaringen delen.
Daar kom ik dan ook op uit... ja, er zijn verschillen maar voor vrouwen die kansen zien en oppakken, zijn zeker goede mogelijkheden. En dan speelt het karakter een belangrijker rol dan geslacht, CV of gezin! Er zijn kansen genoeg - die wellicht meer brengen dan je eerder voor mogelijk zou houden!

Geen opmerkingen: