Er is het nodige te doen over het pensioen. Vroeger was het duidelijk: je werkte tot jouw 65e jaar en daarna had je een onbezorgde oude dag. Het lijkt erop dat beide niet meer van toepassing zijn.
De pensioenleeftijd gaat in stapjes omhoog naar 67 jaar (in 2021). Of het daarna nog verder gaat stijgen? Wie zal het zeggen? Voor de mensen die dit aangaat is er een risico van een pensioengat; niet altijd past de uitkering van een pensioen zich aan bij de latere inwerkingtreding van de wettelijke maatregel. Resultaat: minder of geen inkomen. En dat mag je zelf oplossen.
De volgende vraag is dan ook of je van een 'onbezorgde oudedag' kunt genieten. Het is namelijk naast een latere ingangsdatum de verwachting dat de uitkeringen omlaag gaan. Om te beginnen: veel zelfstandigen (om precies te zijn een kwart) hebben geen pensioenvoorziening. De hoge kosten zijn daarvan een oorzaak. Op latere leeftijd nemen meer zelfstandigen een voorziening maar van de 55+-ers is nog altijd 20% zonder een inkomensvoorziening. Dat is nadelig.
Maar als je dan iets hebt geregeld, als zelfstandige of als werknemer, dan verdampen de uitkeringen van de pensioenen. De laatste trend is wel dat de pensioenfondsen beter presteren maar de uitkeringen profiteren daar niet direct van. Aan de andere kant zijn er op de langere termijn ook pessimistische geluiden over de rendementen van pensioenfondsen.
Is dat wat je een 'onbezorgde oudedag' noemt? Ik vind van niet. Je hebt (eindelijk) veel tijd, dan zouden dergelijke zorgen over het inkomen er niet moeten zijn. Zeker niet als dat in het verleden zo gepresenteerd werd - denk maar aan het 'Zwitserleven gevoel' en andere marketinguitingen.
En denk er gerust over na: hoe heb je zelf jouw financiƫle toekomst geregeld en waarvan is die afhankelijk?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten