zaterdag 23 januari 2010

Gezondheidsbeurs: gezond is hot

Vanmiddag een rondje over de Gezondheidsbeurs in Utrecht gelopen. Een conclusie van de beurs (die in een hal werd gehouden): gezond is hot. Van slapen tot zitkussens, van patiëntenvereniging tot bewegingstherapie en anti-oxidantendrankjes: het was er allemaal. Actieve sessies waaronder yoga en beweging maakten duidelijk dat het niet bij woorden hoefde te blijven. De invalshoeken waren breed maar het algehele gevoel dat me bekroop was dat een groot deel zich concentreerde op curatieve methoden - en de patiëntenverenigingen uiteraard ook gezondheid bekeken vanuit een 'lijdend' perspectief. Ook sport bleek op een waterroeitrainer na een grote afwezige. Jammer, omdat vanuit preventie-oogpunt bekeken dat natuurlijk een belangrijke bron is van gezondheid.

donderdag 21 januari 2010

Gezonder en bijdragen aan Haiti!

Een internetshop maakt het gemakkelijk om maatschappelijk goede dingen te doen. Dus we kunnen via ons bedrijf bijdragen aan Haiti. Bij bestellingen met de code haiti in de internetshop van Feeling-healthy.net krijgt iedereen een leuke korting - de rest van de marge (nog altijd drie keer de korting) bestemmen we voor de wederopbouw van Haiti en Port-de-Prince na de aardbeving van 12 januari 2010. U kunt zich na thuisbezorging van uw bestelling in twee opzichten goed voelen!

woensdag 20 januari 2010

Aantal ZZP-ers neemt af, maar wordt niet werkloos

Een ander apart bericht van het CBS. Het aantal ZZP-ers is tussen de derde kwartalen van 2008 en 2009 met 20.000 gedaald. Een klein deel ervan blijkt in de werkloosheid te komen, terwijl ook een relatief bescheiden aandeel 'terugstapte' in een loondienstsituatie. Sommigen gingen uit de beroepsbevolking (bijvoorbeeld door pensionering). Toch zit er gevoelsmatig een gat...

Mensen denken slecht aan later!

Dat is even schokkend: een op de tien mensen heeft het pensioen niet geregeld via de werkgever. Het grootste aandeel wordt gezien in de commerciële dienstverlening, waar bijna een op de vijf mensen niets heeft geregeld, of dit op eigen houtje doet. In de niet-commerciële dienstverlening is het percentage het laagste. Naarmate het bedrijf of de organisatie groter wordt is het bedrijfspensioen beter geregeld. Terwijl aan de andere kant mensen met een hoger inkomen het pensioen weer vaker zelf regelen. Dat zet je aan het denken. Want van alleen een AOW moeten leven is niet prettig. Wat gaat daar immers mee gebeuren in de toekomst? Overigens heeft 9 van de 10 mannen en 6 van de 10 vrouwen een aanvullend pensioen geregeld. Ongeveer een derde van het aantal gepensioneerden krijgt EUR500 of minder als aanvulling op de AOW (veel vrouwen doordat zij relatief minder rechten hebben opgebouwd), terwijl pakweg 12% van de gepensioneerden EUR1500 of meer erbij kreeg. Daarvan is driekwart man.

zondag 10 januari 2010

Help mee malaria voorkomen via JCI en Nothing but Nets

Feeling-healthy.net draagt bij aan het Nederlandse JCI project Nothing but Nets. Het idee is eenvoudig: als je al wellnessproducten gebruikt als energiedrank, sportvoeding, gezichtsverzorging, multivitaminen, omega 3 of CoQ10, dan kan een kleine verandering van product kun je een groot verschil maken. Op de speciale Bednets-pagina's van de website zie je hoe gemakkelijk dat gaat! Je krijgt in ieder geval zelf een korting en we dragen 15% bij aan het project. Doordat we via internet werken zal deze actie ook internationaal een succes worden.

vrijdag 1 januari 2010

Bijna de helft van de bevolking heeft overgewicht

Ik duik eens in de cijfers van het CBS op gebied van gezondheid en welzijn, en lees daar redelijk schokkende cijfers. Zo heeft bijna de helft van de Nederlanders overgewicht: 46,0%. Dat is gestegen van 34,9% in 1990. Wat daar het sterkste uitspringt is de bijna-verdubbeling van het percentage mensen met ernstig overgewicht: van 6,1% in 1990 naar 11,1% in 2008. Het zal duidelijk zijn dat mensen zelf in actie moeten komen om dit aan te pakken. En dit zou verder moeten gaan dan alleen maar goede voornemens. Voor alles geldt: als je iets in je leven wil veranderen, moet je (zelf) in actie komen en de discipline hebben om door te zetten! In dat opzicht verschilt afvallen niet van het werken aan beter inkomen, meer sporten of tijd nemen voor dingen die je écht leuk vindt (en de kunst bestaat eruit die zaken allemaal te combineren).