vrijdag 14 augustus 2009

Doorstuderen wegens crisis een trend? Welnee

Het leek erop dat mensen door de crisis extra gingen studeren. Dat blijkt in werkelijkheid nogal mee te vallen. Studenten gaan wellicht een niveautje hoger maar niet massaal. Gaan ze op zoek naar een moeilijk te vinden baan? Of kiezen ze voor het ondernemerschap? Dat laatste lijkt in de praktijk minder van toepassing te zijn. Aanmeldingen voor de vervolgopleidingen zijn nu ook nog niet overdreven gestegen. Of laten de afgestudeerden zich niet door de crisis intimideren?

Aanpak Mexicaanse griep kost 700 miljoen euro

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft becijferd dat de aanpak Mexicaanse griep 700 miljoen euro gaat kosten. In eerste instantie is dit berekend voor de 34 miljoen vaccins die nodig zijn voor de bevolking. Niet gerekend is het toegenomen ziekteverzuim bij bedrijven. De vraag is alleen of het accent ook niet (preventief) kan worden gelegd op het vergroten van de natuurlijke weerstand van mensen. Immers: waarom krijgt de een wel, en de ander geen griep? Juist ja. Weerstand.

donderdag 6 augustus 2009

Horen ZZP-ers in de bijstand?

Ik vind het tegenstrijdig. Een ZZP-er heeft gekozen voor het ondernemerschap. In goede tijden betekent dat een leuk belegde boterham, maar het ondernemersrisico bestaat eruit dat er ook slechte tijden zijn. En dan is een ZZP-er in feite een werkzoekende. En het worden er steeds meer die in de bijstand komen. Een echte ondernemer wil niet in de bijstand zitten en zoekt naar mogelijkheden om zelf de situatie te verbeteren en een gezond bedrijf te bouwen. Misschien moet hij daarvoor over de grenzen heenkijken. Van 13 to 15 augustus is er een seminar over succesvol ondernemen, ook in deze tijd. Een must voor ZZP-ers die van aanpakken en... ondernemen weten. Meer weten?

Iets te vieren? Documenteer het in een boek!

Ik ben boven de 40. Voor JCI betekent dat een 'oude rot': na ruim 15 jaar veel plezier heb ik daar een punt achter moeten zetten. Aan de andere kant ben ik 'levenslang erelid' in de vorm van Senator. Op de valreep mocht ik nog meewerken aan de viering van het 50-jarig jubileum van de Nederlandse federatie. Erg leuk, met een groot feest, uiteraard een website en een PR-stunt in het Haagse. Bijzonder was de realisatie van een jubileumboek. Veel vergaderingen waren eraan gewijd tot Elise de Bres daar een slagvaardig project van maakte met een schitterend resultaat. En eigenlijk is het niet eens zo heel erg moeilijk. Bedrijven die door de crisis heenkomen, en iets te vieren krijgen - of zelfs tijdens de crisis een jubileum meemaken zouden zich daar in moeten verdiepen. De waarde is het werk waard.