donderdag 28 mei 2009

Nederlandse voeding is niet voldoende

Recent wordt steeds duidelijker dat we niet alle benodigde voedingsstoffen uit onze voeding halen en dat dit zelfs met een gezond voedingspatroon niet haalbaar is, ondanks dat veel mensen denken wel voldoende te eten. Suppletie met essentiĆ«le microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren etc.) is dus pure noodzaak. Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Het eetpatroon van de meeste Nederlanders voldoet niet aan de normen volgens de Voedingswijzer. Maar ook als we die norm wel zouden halen, krijgen we nog steeds niet de benodigde hoeveelheid microvoedingsstoffen binnen.Lees het hele onderzoek. Mogelijke gevolgen van het tekort aan voedingsstoffen: vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn, hart- en bloedvaten die niet goed werken, en ga zo maar door.

dinsdag 19 mei 2009

Omega 3 helpt bij RSI

Verschillende mensen lijden aan RSI - hoewel het nu wat naar de achtergrond lijkt te zijn gedrongen. Ik heb de ervaring dat verschijnselen van RSI daadwerkelijk verminderen bij (meer) gebruik van Omega 3 visolie - van een goede kwaliteit uiteraard. Het is zelfs beter om omega 3 te nemen dan een pijnstiller, zeker omdat deze bijverschijnselen hebben. RSI is in feite een soort van ontsteking en de ontstekingsremmende werking van omega 3 is daar goed bij. Voor mij ging dat zeker op. Je kunt een goede visolie (88% EPA/DHA) bestellen via mijn website. Je vindt daar ook meer informatie over omega 3 en de toepassingen.

maandag 11 mei 2009

Vrouwen verspillen miljoenen aan te strakke zomerkleren

Je kunt het doel natuurlijk ook met terugwerkende kracht halen... Vrouwen verspillen miljoenen aan te strakke zomerkleren beschrijft hoe Engelse vrouwen redelijk massaal kleding in de oude maat (proberen te) dragen of zelfs in een kleinere maat kopen om het doel erin te passen te visualiseren. Afvallen is dan een goede optie... en dat kan op een gezonde manier!

donderdag 7 mei 2009

B6 kan darmkanker-risico halveren

Een studie van de Harvard universiteit wijst uit dat vitamine B6 het risico op darmkanker kan verminderen tot de helft. Dit kan worden ingenomen via een aangepast dieet of supplementen. De studie is gehouden onder 15,000 mensen. Een soortgelijk resultaat is door de universiteit van Aberdeen en het Western General ziekenhuis in Edinburgh gevonden.

Selenium in verband gebracht met lager huidkanker risico

Selenium wordt in verband gebracht met vermindering van het risico op huidkanker. Selenium is een sporenelement dat in de grond zit en met groenten in het lichaam wordt gebracht. Kankerpreventie is een van de kwaliteiten van het element en het is het enige mineraal die van de FDA die kwaliteit mag claimen: algemene kanker-reductie. Selenium is echter ook een van de elementen die Nederlanders over het algemeen te kort komen omdat planten het niet nodig hebben voor de groei. Selenium kan worden aangevuld met producten als bijvoorbeeld Essential of Phyto-vite.

maandag 4 mei 2009

De anti-supplementenbeweging terechtgewezen

Supplements: Time to change the nay-saying record? - een evaluatie van een tv-programma in Engeland waarbij de status quo dat supplementen overbodig zijn als 'onvoldoende onderbouwd' wordt geplaatst. Het is namelijk helemaal niet aangetoond dat gevarieerde voeding tegenwoordig voldoende voedingsstoffen bevat. Veganisten hebben extra vitamine B12 nodig, visolie is een goede aanvulling voor veel toepassingen en de meeste mensen hebben een tekort aan selenium en/of magnesium. Bijna iedereen. Iedereen heeft wel een leemte in de mineralenbalans en supplementen vullen die aan. Mensen die supplementne gebruiken zijn vaak ook meer met hun gezondheid bezig. Kijk om je heen! De grote aantallen mensen die medicijnen hebben tegen hoog cholestorol of hoge bloeddruk hebben supplementen (CoQ10) nodig om ervoor te zorgen dat ze energie houden. En in het geval van cholestorolverlagers (statins) zorgt CoQ10 ervoor hartletsel te voorkomen. Ik heb dat niet van mijn huisarts gehoord toen ik betablokkers tegen hoge bloeddruk kreeg! Het effect is echter gigantisch, in vitaliteit gezien.

Lang borstvoeding geven: te weinig ijzer

Kinderen hebben aanvulling nodig van ijzer na zes maanden borstvoeding. Daaruit halen ze te weinig ijzer na die tijd, als ze alleen maar borstvoeding krijgen. Ook kinderen die geen opvolgmelk, maar gewone melk krijgen, lopen het risico om te weinig ijzer op te nemen. Bij te weinig ijzeropname treden verschijnselen op als vermoeidheid en lagere prestatie- en uithoudingsvermogen. Ook krijgen kinderen gemakkelijk te weinig seleen en vitamine E. De gevolgen daarvan zijn niet duidelijk. Vrouwen boven de 50 jaar en vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven, en mannen boven de 70 jaar hebben volgens hetzelfde onderzoek van de Gezondheidsraad ook vitamine D nodig. Veganisten moeten vitamine B12 aanvullen.

zondag 3 mei 2009

Vergaderen tussen de koeien

De Polderhut van boer Koos Segers uit Kockengen is verplaatsbaar en maakt het mogelijk met ongeveer 10 mensen te vergaderen op elke willekeurige plaats op zijn boerenbedrijf. Desnoods tussen de koeien! Voor vergaderingen die 'anders' of inspirerend moeten zijn is dit een leuke manier op op de hei - euh - in de wei te brainstormen!